Wednesday, April 22, 2015

Al-fatihah

14022015 (sabtu)
Blk kg mcm biasa. Mmg rutin, sejak mak dimasukkan ke wad 15.11.14 yg lalu, every weekend blk kg. Sampai rumah jmpa mak dulu. Mak tny lmbt sampai arini. Pdhal tiap2 mggu mmg time tu la aku sampai rumah around 12 pm. Pastu kakak tny mak, nk mkn? Mak ckp mkn lauk apa? Sdgkan selama mak sakit mmg dia mkn bubur je sbb x blh mkn mknn lain. Dlm kol 2 lbh nurse dtg buat dressing utk luka mak. Luka kt blkg tu sbb sejak masuk wad mak tlantar x blh bgn. So, bila lama sgt baring, blkg dia luka. Tak pernah2 dia ckp terima kasih kt nurse tu, tp hr ni dia ckp terima kasih. Mlm lps mak mkn, check tekanan drh mak. Tp mesin tu kuar 'error' then bacaan jd '0'. Rosak ke mesin tu. Something wrong somewhere. Aku dgn kakak try lak guna mesin tu check tekanan drh kitorang. Ada bacaan. Dh bkali2 check tekanan drh mak tp still zero. Rasa x sedap hati, so mlm tu kitorang tido dgn mak.

15022015 (ahad)
Pg tu dlm pukul 7 lbh dgr mak batuk. Tgk jap, tp mak tido. So, aku smbg tido blk. Masa nk bersihkan mak tiba2 kt selimut dia ada mcm muntah warna coklat yg byk. Ntah bila mak muntah, x perasan. Lg la risau. Check lg tekanan drh mak. Still zero. Pastu kakak call staff nurse kt klinik kesihatan mntk dia dtg umah tgkkan mak. Masa staff nurse sampai mak pejam je mata. Then dia check tekanan drh guna mesin. Bacaan kosong. Guna yg manual pn x blh baca gak. Terus je nurse tu check mata. Tp mak x bg respon pn. Nurse tu cdgkan bwk mak g klinik kesihatan dulu nk check mak. Dh sampai klinik, lama gak dorang check dkt 2 jam. Tekanan drh x menentu. Sekejap blh bc, sekejap takde. So, doktor syorkan bwk kt hospital bsr batu pahat. Aku temankan mak dlm ambulan nk ke hospital. Spjg pjlnn, aku pgg tgn mak. Mak mcm x sedar, tp tgn dia kuat genggam tgn aku. Sampai hospital mak dibawa ke bilik kecemasan. Doktor tny mcm2 psl mak, mcmn dia blh jd mcm tu. Lama gak mak kt bilik tu dkt 3jam, sbb doktor nk naikkan tekanan drh mak, br blh masukkan kt wad. Bila kitorang citer apa yg blaku & tgk keadaan mak, doktor terus je ckp telefon la sedara mara yg nk dtg tgk. Dkt pukul 6 ptg br mak dimasukkan kt wad. Masa sampai wad mak sedar & masih kenal aku dgn kakak. Risau sgt2 tgk mak mcm tu. Gilir2 jaga mak dgn kakak kt wad. 2 jam sekali tukar giliran. Penat & ngantuk tp x blh mk tido. Lapar tp x lalu nk mkn. Mak pn tido sekejap2 je. Biler tjaga dia jd agresif. Habis jarum kt tgn dia cabut, saluran oksigen dia tarik. So, mmg kena pgg je tgn mak. Sambil jaga kitorang bc Al-Fatihah, ayat kursi dgn yassin utk mak. Ajar mak mengucap kalimah syahadah.

16022015 (isnin)
Dlm kol 5 lbh nurse dtg utk lapkan mak, tukar cadar dgn tukar tilam angin. Lps tu mak terus x sedar. Ntah brp org doktor dtg check tgk mak. Doktor ckp keadaan mak makin worse. Tp diorang usaha buat yg tbaik. Doktor ckp sape2 yg nk tgk mak, dtglah cpt. Dlm pukul 12 tghr mcm tu, kakak bacakan yassin utk mak smbl pgg tgn mak. Tiba2 jantung mak x bdegup. Cpt2 pggl doktor. Doktor check rupanya kandungan gula kurang. Alhamdulillah mak ok sikit. Dlm kol 2 lbh kakak lg sorang sampai. Kitorang btiga gilir jaga mak. Sampai la pukul 5 lbh mcm tu, doktor nak cr saluran drh mak sbb nk masukkan air. Dh bkali2 cubaan tetap x bjaya. Masa doktor tgh buat benda tu, tiba2 aku tgk sekali lg jantung mak thenti. Biler doktor check mak mmg x stabil dh. Tekanan drh dgn jantung turun naik. Apa yg mampu buat masa tu doa utk mak, mntk maaf kt dia. Masa aku bisik kt telinga mak, airmata dia mengalir walaupun dia x sedar masa tu. Degupan jantung makin lama makin rendah. Dkt pukul 7 abg sampai. Kt situ kitorang je adek beradik 4 org. Jantung mak dh x bdegup. Nadi ada lg sikit degupan. Dr paras pinggang ke bwh dh sejuk. Dada ke atas je yg panas lg. Pggl nurse tny mcmn. Nurse kata mesin yg naikkan tekanan drh tu yg buatkan degupan ada lg. Pastu dia mntk psetujuan kitorang nk cabut tak benda tu. Kitorang ckp cabut la sbb xnk seksa mak lama2. Bila cabut je mesin tu, degupan drpd 30 turun sikit2 sampai 0. Terus pggl doktor. Tepat jam 7.40 mlm mak mhembuskan nafasnya yg terakhir. Innalillahiwainnailaihirajiun.

22042015 (rabu)
Dh 2 bln lebih mak pergi. Officially aku jd anak yatim piatu. Selalu kalo ada apa2 aku mesti citer kt mak. Tp skrg sumer aku pendam sendiri. Dh xde tmpt nk mengadu. Takpelah mgkn ada hikmahnya walaupun aku sorang2. Thn lps rupanya ramadhan terakhir dgn mak. 31 ogos terakhir jugak sambut harijadi mak. Pernah gurau2 dgn mak masa ramadhan yg lps. Aku ckp ramadhan ni nk blk tiap2 mggu la, nk puasa dgn buka puasa sama2 dgn mak.

Friday, December 6, 2013

Wedding my boss daughter

Last week masa kenduri kawin anak bos.




Kat pintu masuk dewan.


Coklat for door gift.


Picture dgn big boss, En Hasbullah.


Pintu masuk dewan.


Adik2 kesygn kakak.


Pengantin dgn pengapit.


Pengapit & bride to be :)


Staff Probid Resources Sdn Bhd.


Picture last sblm pengantin blk.


Miss Cinderella dgn kasutnya :p

Bangkok

For this year company trip, we're going to Bangkok. 
Tukaran wang 100 bath = RM10.


Passport ready!!!


1st time naik Egypt Air kt KLIA.
Not bad sbb masa landing tak rasa pn.
Flight ni transit ke Bangkok sblm pegi Egypt.


Ni hotel tmpt kitorang stay.
But carefull sbb utk breakfast dorang ada serve pork.
Yg tak best sbb hotel ni takde iron & hot water.
Kalo nk hot water kena request kt housekeeping.
Kat bilik hotel pn ada air arak dlm fridge.


1st day.
Jln2 naik bot nk pegi floating market.


Kita minum dulu.


Floating market.
Dorang jual ikan, sayur, buah2, souvenir atas bot je.


Then pegi tgk pertunjukan Gajah.


Ni pertunjukan buaya.


2nd day nk pegi safari.
Nmpk tak muka excited masing2 dlm bas.
Tak sbr nk jmpa shbt karib masing2 kt safari. hahahhaha...


This one is my pebret animal, tiger :)
Kenderaan blh masuk kt kwsn ni sbb haiwan2 dibiarkan bebas lepas.
Ni pemandangan drpd atas bas.


Kt dpn safari sblm masuk utk tgk pertunjukan dolphin dgn koboi.
Masing2 tgh tampal tag utk masuk.


Ni kt pertunjukan dolphin


Koboi showtime.


Baby Khalish in action.


Lepak2 lps bjln dlm safari.


Feeling2 konon pergi negara omputih la tu kan :p


Ketiduran dlm bas stlh penat bjln.


Muka penat tp sebuk nk posing :p


Next day jln2 lg pusing2 naik bot with my sis Baby Astro, my real sis & Ida :)


kt spjg laluan mmg byk temple.


Bg ikan mkn roti.


Posing dulu :)


Masuk Istana.
Blh giler masuk istana ni sbb semuanya emas.
Drpd brg2, lukisan, dinding, bumbung dlm istana semua emas.
Nk masuk istana kena protokol.
Prmpn kena pakai kain sarung, tak psl2 kena beli kain ni RM5.
Lelaki kena pakai seluar pjg.


Last day kuar jln utk shopping je & temankan org shopping :p


Kabel elektrik berselirat.
kalo blackout mesti susah nk cr kabel.


Teksi kt sana warna striking.


 Yg ni kaler ijau lak.


Kt hotel before check out.


Kat Bangkok airport sblm naik flight.
Goodbye Bangkok :*

Wednesday, March 13, 2013

Pisang, Betik & Anggur

smlm member tanya, "makan apa arini?"
aku jawab, "makan pisang, betik dgn anggur."
pastu dia cakap aku bengong.
apakah???

salah ke mkn buah tu??? aku jd heran...

Friday, March 1, 2013

Alfatihah - nukilan utk Adek

Rasa mcm tak guna sgt sbb lmbt tau berita mama adek dh takde lg. Rasa tak guna sbb takde di sisi dia saat2 dia tgh bersedih kehilangan mama tersayang.

Kenapa la aku off phone. Kenapa la aku demam :(
Tau pun sbb kwn tweet 'be strong' kt aku dgn adek. Tu pn dh tghr. Aku jd blur, knp dia tweet mcm tu.
Lps tu cpt2 aku pegi check kt twitter, kt FB kot2 adek ada post something. Tp takde.

Then baru teringat nk on phone. Check2 phone, rupanya adek ada post kt bbm dlm pukul 5 lbh pg td sblm nak subuh, mama dh takde. Hancur luluhnya hati aku masa tu hanya Tuhan je yg tau. Aku kot org yg last tau :(. Mlm sblm tu pn sbnrnya dh call adek, tp dia tak pick up, aku fikir dia busy kot. Takpelah call esok je. Rupa2nya...... :(

Tarikh 28 February, tak mgkn dpt aku lupakan. Setelah hmpr 3 minggu mama koma kt ICU, dia menghembuskan nafasnya yg terakhir.

Ya ALLAH! berilah kekuatan kpd adekku Nabihah Adilah Alias menempuh dugaan ini.
Alfatihah utk arwah mama. Moga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan di kalangan org2 yg beriman. Sama2 kita doakan utk mama.

Adek, maafkan kakak tak dpt sama2 dgn adek :(
Tp kakak tau adek seorg yg kuat & tabah mcm mama gak.


Tuesday, February 26, 2013

FEBRUARI yang menyakitkan :(

Februari 2013.

Hmmmm....bulan yg paling menyedihkan kot. Beberapa hari lps, boring2 so aku pn on FB. Dh jarang sbnrnya on FB. Tperasan status coursemate masa kt UM dulu 'KPJ Ipoh'. Sblm ni pn ada tperasan gak dia post 'KPJ Ipoh'. Tp mcm aku tfikir, knp kerap lak dia pegi KPJ ni? Sakit ke dia?

Then aku pn tanya, 'Ko sakit ke? Asyik pegi KPJ je.'
Dia pn jwb, 'Aku kena buat dialisis.'
Mcm nk gugur jantung aku bila dia ckp mcm tu. Dlm usia yg muda mcm tu, dia dh kena sakit buah pinggang.

Masa belajar dulu, kitorang selalu buat group study sama2, mkn sama2, buat bising sama2, buat assignment sama2. So, mcm tak sangka dia tiba2 sakit. Dulu2 pn kalo sakit, kena migrain je.


Ni picture kitorang masa konvo bbrp thn yg lps. My fren yg kiri sekali.

Dia pun cerita :

Aku pn tak tau aku sakit. Tahun lps bbrp bln lps mak aku meninggal, aku pengsan. Aku koma kt ICU 5 hari. Masa dlm koma tu aku mimpi jmpa mak aku. Pastu sedar2 drpd koma je aku terus tanya mana mak. Kakak aku ckp, mak dh meninggal. Aku keliru. Mcm mati hidup semula. Byk benda yg aku tak igt. Then, doktor ckp dua2 buah pinggang aku rosak, dh stage 4. So, aku kena buat dialisis 3x seminggu. Maybe sbb effect drpd ubat migrain yg aku mkn sbbkan buah pinggang aku rosak. Dh masuk bln ke-6 aku buat dialisis. Aku tpaksa bhenti kerja, sbb slalu sgt kena pegi hospital. Sedihnya hanya Allah yg tau.

Ya Allah! Sedihnya hati aku :(
Dlm bln ni gak, my sis suspect penyakit dia ada blk. Thn lps dia dh operation. Bila pegi check-up doktor ckp sakit tu ada lg :(
Then ada bbrp org kwn lg yg tiba2 sakit :(

For my lovely sis Bieha. Sabar byk2 yer. Semua yg blaku ada hikmahnya. Doakan mama cpt2 baik. Dh masuk minggu yg ke-3 mama koma kt ICU. Moga blaku keajaiban & mama sihat semula. Be strong baby!


Aku doakan mereka semua tabah mhadapi dugaan. Moga cpt2 sembuh semua :(

Sunday, February 10, 2013

Happy Chinese New Year


Selamat Tahun Baru Cina awak.
Sorry tak dpt mkn sama2 smlm dgn your family.
yg penting nk limau :)